شرکت مایکروسافت چند سالی است که با ارائه یک مجموعه مدیریتی بسیار قوی قصد بر آن دارد تا بتواند راه کارهایی بسیار زیبا برای پشتیبانی شبکه های بسیار بزرگ ارائه کند تا با استناد به آن بتوان بازده و کارایی خدمات شبکه های سازمان ها را تا حد بسیار زیادی بالا برد و تا جای ممکن کارهای زمان بر در ساختار مدیریتی از دوش این دسته از افراد برداشته شده و بخشی از آنها به صورت کاملا مکانیزه صورت پذیرد.
Microsoft System Center نام این مجموعه مدیریتی کارآمد است
که اولین نسخه کاربردی آن چند سالی است وارد بازار کار شبکه شده است. با مرور زمان این مجموعه قوی مدیریتی تغییرات بسیار زیاد و جالبی را در خود دیده است و آخرین نسخه آن Microsoft System Center 2012 R2 می باشد که شامل ۷ ابزار مدیریتی به شرح زیر می باشد.
Microsoft System Center 2012 R2
System Center Configuration Manager
System Center Virtual Machine Manager
System Center Data Protection Manager
System Center Operation Manager
System Center Service Manager
System Center Orchestrator
System Center App Controller
در این مجموعه نرم افزاری ۴ ابزار اولیه برای مدیریت و کنترل اجزاء مختلف راه اندازی شبکه به کار گرفته می شود و از ۳ ابزار انتهایی بیشتر برای تعریف سرویس های خودکار ، مکانیزه کردن امور اجرایی سازمان و مدیریت ساختار Cloud استفاده می شود. سعی بر آن داریم که در یک مقاله ۴ قسمتی تعاریف کلی از مجموعه مدیریتی System Center ارائه دهیم تا کاربران با بخش هایی از این مجموعه بزرگ و قدرت های آن آشنا شوند. در اولین بخش از این مقالات به تعریف بخشهایی از سرویس System Center Configuration Manager 2012 می پردازیم.
System Center Configuration Manager
بدون شک می توان گفت این ابزار از مجموعه مدیریتی System Center کاربردی ترین ابزار این مجموعه Microsoft System Center 2012 R2 برای مدیریت تمامی سیستم های کامپیوتری سازمان و حتی دستگاه های موبایل سازگار با این سیستم مدیریتی است. مدیر شبکه می تواند با قدرتی که این ابزار در اختیارش قرار میدهد منابع شبکه ای خود را به صورت جامع مدیریت و کنترل نماید و کارهای بسیار زیادی را که در روز زمان بسیار زیادی را صرف انجام آنها می کند را به صورت مکانیزه و با زمان کمتری انجام دهد. در ادامه به صورت کوتاه به کاربردی ترین ابزارهای این مجموعه اشاره می شود.
مدیریت کلاینت ها (Client management)
SCCM توانایی بسیار زیادی در مدیریت و پیکربندی سیستم ها و منابع سازمانی دارد. در این ابزار تمامی سیستم ها و کاربران مجموعه توسط سرور شناسایی و روابط منطقی بین آنها با توجه به تعداد بار استفاده از سیستم ها شناسایی و قابل کنترل می باشد. با استفاده از این ابزار می توان گزارش گیری های دقیقی از سخت افزار های سیستم ها و حتی تاریخچه تغییرات آنها بر روی سیستم را به دست آورده و بر اساس نیاز و استاندارد های سازمان برای آینده سیستم ها برنامه ریزی و هدف گذاری های درستی انجام داد.
بروز رسانی ها (Patch Management)
قابلیت بزرگ دیگری که در این سرویس وجود دارد این است که می تواند با سرویس WSUS بر روی سیستم عامل سرور یکپارچه شده و مدیریت بسیار حرفه ای و کاربردی تر برای اعمال بروز رسانی ها و نصب آنها بر روی سیستم ها را در اختیار مدیر شبکه قرار دهد. با استفاده از این ابزار می توان بسته های بروز رسانی تمامی محصولات مایکروسافتی و برخی محصولات غیر مایکروسافتی داخل سازمان را به صورت هدفمند و مکانیزه انجام داد.
نصب مکانیزه سیستم عامل های سفارشی شده (OS Deployment)
SCCM توانایی یکپارچه سازی با سرویس WDS از سیستم عامل سرور ۲۰۱۲ را دارا می باشد و با استفاده از آن می تواند محیطی بسیار قوی و حرفه ای برای نصب سیستم عامل های سفارشی شده بر روی کلاینت های شبکه را ایجاد کند. این سرور می تواند محیط کاری یک سیستم عامل مرجع را سفارشی کرده و با تهیه یک Image از سیستم عامل سفارشی شده آن را برای نصب بر روی دیگر سیستم های سازمان آماده کند. همزمان با این ساختار نصب بر اساس تعریف صورت گرفته توسط مدیر شبکه کامپیوترهای سازمان می توانند متد های گوناگونی از نصب را انجام داده و به صورت مکانیزه تمامی نرم افزارهای مورد نیاز و درایور ها را با توجه به سخت افزار خاص نصب و قابل بهره برداری کند. این سرویس قابلیت دریافت درخواست از سرویس های دیگر و اجرا اتوماتیک نصب در خارج از ساعات اداری بر روی سیتم ها را نیز دارا می باشد.
فعال سازی Anti-Viruses تحت شبکه (Endpoint Protection)
دیگر قابلیت بزرگ و کاربردی این مجموعه دارا بودن یک آنتی ویروس تحت شبکه و قوی می باشد که می تواند تمامی سیستم های سازمان را برای کنترل ویروس و بد افزار کنترل کرده، آخرین گزارش های مربوط به سیستم های آلوده را ارائه و چگونگی برخورد با این بد افزارها را اراده کند. لازم به ذکر است با توجه به تجارب به دست آمده کارکرد و توانایی این آنتی ویروس برای سیستم عامل های ۷ ، ۸ و ۱۰ بسیار خوب و کاربردی است اما این نرم افزار آنتی ویروس عملکرد خوبی بر روی سیستم عامل XP از خود نمایش نمی دهد.
گزارش گیری (Reporting Services)
قدرت دیگر این نرم افزار در گزارش گیری های دقیق آن می باشد. با فعال سازی این بخش نرم افزار، شما توانایی این را خواهید داشت که گزارش های کاربردی متنوعی از نوع سخت افزارها، کارکرد سیستم، نرم افزار ها، تغییرات سخت افزاری سیستم ها و دیگر اجزاء سازمان را داشته باشد. این بخش از این نرم افزار انعطاف پذیر است و مدیر شبکه می تواند وابسته به نیاز خود گزارش های سفارشی بر روی بانک اطلاعاتی کامل سیستم ها و کاربران ایجاد کند و گزارش های تفصیلی مانند تفکیک بر اساس نوع سخت افزار ( CPU, Main Board, Hard, … ) میزان فضاهای RAM ، Hard و موارد بسیار دیگری را از سیستم خروجی بگیرد.
مدیریت نرم افزارها (Software Management)
مدیر شبکه با توجه به نیاز کاری خود می تواند یک لیست از نرم افزارهای کاربردی و مورد نیاز کاربران را آماده و با استفاده از SCCM آنها را در اختیار کاربران قرار داده و آنها بتواند بدون نیاز به سطح دسترسی مدیریتی نرم افزار ها را از طریق مانیتورینگ شبکه بر روی سیستم های خود نصب کرده و استفاده کنند. این کار باعث می شود تا کاربران شبکه نیاز کمتری به مدیران شبکه برای نصب نرم افزارهای مورد نیاز بر روی سیستم داشته باشند. لازم به ذکر است این سیستم برای نصب نرم افزار ها با سریال معتبر کاربرد دارد و توانایی کرک کردن نرم افزار ها را به صورت اتوماتیک در شبکه دارا نمی باشد.
در طراحی این سرویس از مجموعه مدیریتی مایکروسافت اصول فنی بسیار زیاد دیگری مانند چگونگی تعریف سایت های primary و Secondary ، سرور های Distribution Point بر اساس معماری فیزیکی ارتباط، واگذاری اختیارات یا Delegations ، مشخص کردن سرور های Update و دیگر موارد وجود دارد که لازم به کسب دانش فنی و یادگیری جزئیات بیشتری از این سرویس می باشد تا بتوانید آن را به صورت تخصصی در شبکه مورد استفاده قرار دهید. با توجه به این توضیحات نظر شما نصب به این ابزار مدیریتی در شبکه های امروزی چیست ؟
در راستای ادامه صحبت در رابطه با ابزارهای Microsoft System Center این بار قصد داریم تعریف مختصری از قابلیت های سرویس SC Virtual Machine Manager به شما دوستان ارائه دهیم.
مجازی سازی سرور ها یکی از اصول بسیار پر کاربرد در شبکه های بزرگ امروزی می باشد. زمانی که سرورهای سازمان ها در بستر مجازی قرار میگیرند وجود ابزارهای حرفه ای برای مدیریت هرچه بهتر این محیط بیشتر از هر چیز دیگری خود را نشان می دهد. یکی دیگر از نرم افزارهای مدیریتی مجموعه سیستم سنتر ابزار SC Virtual Machine Manager می باشد که قدرت بسیار بالا برای مدیریت ساختارها و اصول شبکه های بزرگ مجازی سازی و مبتنی بر Cloud Services را دارا می باشد.
این سرویس قابلیت مدیریت شبکه هایی که در بستر سرورهای مجازی Hyper-V ، ESXi و Citrix را دارا می باشد و به همین دلیل مدیران شبکه تمایلات بسیار زیادی برای کار با این ابزار از خود نشان داده اند.
مدیران شبکه می توانند در قسمت مربوط به Fabric تمامی منابع مربوط به زیر ساخت ساختار مجازی را به سرویس معرفی کنند. این منابع می تواند شامل تمامی Host های مجازی، Storage ها ، تمامی Vlan های مربوط به ساختار سرورها ، شبکه های منطقی ، و بسیاری از نیاز های دیگر ساختار باشد.
(( SC Virtual Machine Manager ))
در ادامه توضیحات کوتاهی در رابطه با بخش های حیاتی تر این سرویس و قابلیت های قابل پیاده سازی آن ارائه می شود.
پیاده سازی ساختار Cloud
در این سرویس می توان با بررسی ساختار، مشخص کردن منابع و تعریف ارتباط آنها با یکدیگر زیر ساخت های Cloud را ایجاد و سرویس های سازمانی را با این معماری و سطح دسترسی در اختیار بخش های مختلف سازمان قرار داد. در ساختار Cloud تمامی سرویس ها بر اساس طبقه بندی منطقی و کنترل شده به دست کاربران خواهد رسید. البته باید به این نکته توجه داشت که استفاده از این ابزار به تنهایی، به معنای ایجاد یک Cloud نمی باشد و این ابزار تنها این ایده را تعریف و مدیریت برخی سطوح آن را انجام می دهد.
ایجاد رابط کاربری بسیار آسان
با استفاده از این سرویس شما میتوانید تمامی منابع سخت افزاری سرور های خود را در یک مکان مشاهده کرده و کارهایی از جمله مدیریت ماشین های مجازی، خاموش و یا روشن کردن، تغییر سخت افزار، ایجاد ماشین مجازی جدید، تهیه Checkpoint و بسیاری دیگر از اعمال را به سادگی انجام دهید.
تعریف Storage ها
همزمان با پیاده سازی این سرویس باید تمامی منابع قابل کنترل سازمان به آن اضافه شود که از جمله مهمترین منابع Storage های سازمان می باشند . این Storage ها برای مدیریت بهتر به این سرویس اضافه شده و با تنظیم های گوناگون قابلیت سرویس دهی به ماشین های مجازی را پیدا خواهند کرد تا ماشین های مجازی بتوانند به راحتی و با کنترل قوی از منابع ذخیره سازی سازمان استفاده کنند. البته باید به این نکته توجه داشت که پیاده سازی این بخش مستلزم وجود توان سخت افزاری و زیرساخت مناسب سازمان می باشد.
تعریف شبکه های مجازی (Virtual Networks)
یکی دیگر از منابع قابل تعریف برای این ساختار راه اندازی شبکه های مجازی و فیزیکی سازمان است. سرویس VMM قابلیت های بسیار زیادی را برای مدیریت و کنترل ساختار شبکه ها دارا می باشد. البته این تنها یک قابلیت جانبی نیست و برای استفاده ار چه بهتر و ساخت یافته تر از این سرویس باید پیاده سازی شود. تعریف این شبکه ها یکی از مسائل بسیار پایه ای برای دیگر قابلیت های این سرویس مانند Live Migration ها و یا Offline Migration ها می باشد.
ایجاد Template های سازمانی
از جمله قابلیت های مهم دیگر در این سرویس ایجاد و تهیه Template های ماشین های مجازی می باشد که در پیاده سازی این طرح می تواند یکی از اجزاء مهم باشد. با طراحی و فعال سازی این بخش خدمات شبکه می تواند تنها با چند کلیک ساده ماشین مجازی آماده ای را فعال کرده و آن را برای سرویس دهی و استفاده به بخش مورد نظر تحویل دهد.
فعال سازی مهاجرت ها (VM Migration & Storage Migration)
قابلیت جابجایی ماشین های مجازی از یک سرور فیزیکی به سرور فیزیکی دیگر یا همان Migration قابلیت دیگری از این سرویس است. پیاده سازی این بخش از سرویس این امکان را به پشتیبانی شبکه می دهد که برای فاز های نگهداری شبکه (Maintenance) بتواند به راحتی ماشین های مجازی سازمان را جابجا کرده و کارهای مورد نظر خود را انجام دهند. جابجایی ماشین های مجازی به دو روش Live و Offline انجام می پذیرد که هر دو روش با رعایت اصول و تنظیمات قابل مدیریت و استفاده می باشد اما Live Migration نیازمند زیرساخت قوی به همراه ساختارهای ذخیره سازی اطلاعات بر روی Storage های شبکه ای می باشد.
موارد ذکر شده نتنها بخشی از قدرت بسیار بالای این ابزار جهت کنترل ساختار مجازی می باشد. پیاده سازی این سرویس با ریزه کاری های بسیاری همراه است و برای ایجاد یک ساختار مبتنی بر Cloud که بتوان در آن مدیریت منابع و کنترل ماشین های مجازی با تمامی قابلیت های موجود را راه اندازی کرد ، احتیاج به تجربه و دانستن روابط بسیار زیادی در این سرویس دارد. امیدواریم بتوانیم در آینده ای نه چندان دور چگونگی نصب و راه اندازی برخی قابلیت های موجود در این سرویس را به شما عزیزان آموزش دهیم. نظر شما در رابطه با این ابزار قدرتمند در مدیریت ساختار مجازی سازی است